NOUTATI
Freedom Group
18 Noiembrie 2019

Piaţa companiilor de consultanţă imobiliară din ţara noastră are un potenţial enorm, atât prin pris­ma valorii tranzacţiilor, cât şi a serviciilor suport de care, teoretic, este nevoie, susţine Octavian Bădescu, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Freedom Group.

Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, despre oportunităţile de pe piaţa pe care activează, precum şi despre specificul acesteia şi locul ei la nivel internaţional, precizând că valoarea acesteia ajunge la aproximativ 100 milioane euro, în raport cu un potenţial de câteva ori mai mare.

"Valoarea pieţei de consultanţă imobiliară din România ajunge la aproximativ 100 milioane euro, dar potenţialul este de câteva ori mai mare"

Reporter: Cum descrieţi piaţa companiilor de consultanţă imobiliară?

Octavian Bădescu: Este o piaţă cu un potenţial enorm, dată fiind valoarea tranzacţiilor şi, implicit, a serviciilor suport de care este, teoretic, o reală nevoie. În acelaşi timp, este o piaţă relativ mică, din punct de vedere al valorii veniturilor generate cu precădere din comisioane. Această situaţie este cauzată inclusiv de faptul că mai mult de jumătate din potenţialii clienţi preferă să tranzacţioneze fără sprijinul unui consultant profesionist.

În egală măsură, piaţa este foarte fragmentată, aşadar încă suferă în marea ei majoritate de o lipsă cronică de profitabilitate reală. Cele mai multe agenţii imobiliare sunt doar locuri de muncă pe care anumiţi agenţi cu o posibilă vocaţie antreprenorială le-au creat pentru ei înşişi. Aceasta este una dintre cauzele unei calităţi perfectibile a serviciilor prestate de către unii agenţi.

Nu în ultimul rând, piaţa locală de consultanţă imobiliară are mult spaţiu de îmbunătăţire la capitolul educaţie, atât la nivelul clienţilor, cât şi, uneori, al agenţilor. Procesul de colaborare se abordează de multe ori eronat, din ambele părţi, iar acest aspect generează cercuri vicioase, care e bine să fie sparte. Noi, prin proiectele "Freedom Group" si "faracomision.ro", încercăm să facem exact acest lucru: să corectăm un model greşit!

Citeste integral articolul in: Bursa Constructiilor
Inapoi la noutati